Østfyn: Bølge af racistiske overfald

De mindre byer på Østfyn har i årevis været berygtede for at huse nogle stærkt racistiske grupper af unge. Racistiske tilråb, trusler og overfald har ikke været ualmindelige, når unge med en anden etnisk baggrund er kommet til området. Mandag den 4. april nåede den racistiske voldstendens sin foreløbige kulmination, da en familie af flygtninge fra Somalia blev angrebet i deres hjem i Langeskov.

Mandag aften smadrede fire unge danske mænd – bevæbnede med køller – ruderne hos en somalisk familie i den østfynske by Langeskov. Et af vinduerne vendte ind til børneværelset, hvor to af familiens børn lå og sov. Familien blev efter angrebet indkvarteret på et hotel i Odense og er blevet sat i forbindelse med en krisepsykolog.

Sisi Eibye fra byens Børne- og Kulturafdeling fortæller til Fyens Stiftstidende, at familien selvfølgelig er rystet og har behov for hjælp:

»Vores indsats har indtil videre drejet sig om, at give familien den nødvendige hjælp. Vi har reageret ud fra den akutte situation, men det er klart, at det ikke kan stå alene. Der skal følges op med tiltag over for den gruppe, der står bag overfaldet, og det vil vi gøre.«

Overfaldet er kun det sidste i en lang række af racistisk vold og chikane i byen. I sidste uge blev fem somaliske drenge på vej hjem fra ungdomsskolen overfaldet af en gruppe på 20 danske unge. Der har været fem racistiske overfald i Langeskov alene siden påsken, og flere somaliere i byen er bange for at gå ud på gaden om aftenen.

Politiet: Helt klart racistisk

Politiet tager situationen særdeles alvorligt, og har forstærket patruljeringen i Langeskov med både almindelige patruljevogne og uro–patruljen. Sagen efterforskes som et racistisk overfald.

Chefpolitiinspektør ved Odense Politi, John Jacobsen, siger til Modkraft.dk: – Det er helt klart, at det er racistisk motiveret. Somalierne forfølges på grund af deres hudfarve. Der har været flere episoder siden påsken, hvor unge danskere har kørt rundt i biler og jaget somaliere. Nu har de ligefrem jaget en familie ud af byen og det er simpelthen ikke acceptabelt, for at sige det mildt.

– Det er ikke »bare« vold, og det er ikke »bare« hærværk. Det er klart racistisk motiveret, og det skal der sættes en stopper for.

Chefpolitiinspektøren efterlyser vidner eller andre, der kan hjælpe med opklaringen:

– Vi vil gerne have al den hjælp vi kan få til opklaringen. Somalierne bliver afhørt med tolk, og det tager tid. Vi vil have gerningsmændende fanget hurtigst muligt, så situationen ikke eskalerer. – Racistisk motiveret vold er noget af det værste, der findes, og vi vil slå hårdt ned for at få stoppet det, der sker i Langeskov for tiden, siger John Jacobsen fra Odense Politi.

Krisemøde i kommunen

Efter overfaldet i mandags hasteindkaldte Langeskov Kommune dagen efter til et krisemøde på Rådhuset, hvor de godt 30 somaliske flygtninge i byen var inviteret.

Den somaliske familiekonsulent, Ibrahim Aden, beskriver stemningen blandt somalierne som præget af forvirring, frustration, vrede og angst.

Nogle af de unge somaliere snakkede om at få hjælp af unge fra bydelen Vollsmose i Odense til at hævne overfaldet, men de blev tilsyneladende formildet af at situationen bliver taget særdeles alvorligt fra officielt hold.

Borgmester Ejvind Høyer Nielsen er også rasende over de racistiske overfald, men i første omgang opfatter han myndighedernes opgave som at nedtrappe situationen:

»Det er vigtigt, at somalierne føler, at der bliver handlet, og at problemet bliver taget alvorligt. Dernæst vil vi fra kommunen sætte en række tiltag igang for at få sat en stopper for den terrorisme, flygtningene er udsat for«, siger borgmester Ejvind Høyer Nielsen til Fyens Stiftstidende.

»Hele Østfyn er slemt«

Politiet har endnu ikke anholdt nogen, men antager, at gerningsmændene bag overfaldet i mandags skal findes i den gruppe, der har været indblandet i de foregående episoder.

Fritidskonsulent i Langeskov, Hans Henrik Hansen, mener, at det drejer sig om en gruppe på omkring 20 danskere, der også tæller unge fra de omkringliggende byer Ullerslev og Nyborg, og som »ringes ind«, når der skal ske noget.

De byer nævnes også som arnesteder for racisme, bl.a. ifølge Erik Barfoed fra fodboldklubben B1909, som befinder sig i Vollsmose og i årevis har haft problemer med racistiske tilråb, når ungdomsklubben har spillet på Østfyn.

Erik Barfoed er ungdomsformand for B1909, han siger til Modkraft.dk: – Der har jo i en årrække været problemer med racistiske undertoner, når vi har spillet derude. Det har ihvertfald været de sidste tre til fire år, vi er blevet mødt med racistiske tilråb mod vores spillere.

– Det er kommet så vidt, at vi har haft politieskorte ud til under og hjem fra kampene. Det er stort set hele Østfyn, der er slemt. Især Langeskov og Ullerslev er de byer, vi synes er værst. Det har været sådan helt hen til Nyborg, hvor det dog ikke er så slemt mere. Det har ændret sig lidt i Nyborg, efter at de har fået flere indbyggere med en anden etnisk baggrund.

Af Ole Poulsen